Pet ključnih stvari pri odabiru prostora za događaj

- Organizacija događaja

 

Tokom našeg radnog iskustva bezbroj puta smo imali priliku da vidimo kako ljudi organizuju interesantan događaj u prostoru koji nije pogodan za tu vrstu dešavanja. Nažalost to vodi ka tome da potencijalno sjajna zabava na kraju bude ispod proseka, a gosti odu sa poprilično mlakim utiskom. Takve greške nastaju zbog početnog oduševljenja lokalom koji može na oko biti vrlo lep, ali jednostavno nije podjednako adekvatan za svaku vrstu proslave.

Često do takvih situacija dolazi zbog lošeg rasporeda stolova, stolica, pozicije benda ili DJ-a, premali ili preveliki prostor za predviđen broj gostiju, kao i mnogo drugih stvari koje se dobro moraju promisliti pre kaparisanja lokala. Kako bismo dali na značaju najbitnijim stavkama prilikom odabira lokal,  u nastavku su par sažetih saveta koji vam mogu pomoći pri organizaciji bilo koje vrste.

Povod događaja

Prostor birate prema tipu događaja. Nikad na istom mestu ne možete slaviti rođendan, krštenje deteta i organizovati korporativnu proslavu, naprosto svaki povod zahteva sebi svojstven dašak energije. Formalna dešavanja iziskuju lepo uređen i uglađen prostor koji odiše nekom vrstom elegancije i ozbiljnosti, dok su za vesele proslave uvek pogodniji ležerni objekti koji će učiniti da se gosti osete opušteno da popiju čašicu više i dobro se zabave. Poseban zadatak je kod odabira prostora za venčanje, jer izbor naizgled nije veliki, te svi hrle u slične objekte jer smatraju da nema previše opcija. Verujte ima, samo stavite na papir kako zamišljate svoje venčanje, grad je veliki, možda neki prostor za koji niste ni sanjali da dolazi u obzir je zapravo idealan izbor. Zapamtite prostor je izuzetno bitan faktor koji podjednako može uozbiljiti ili razveseliti atmosferu na vašem događaju, sve zavisi od toga koja je vaša namera pri odabiru lokacije.

Broj gostiju

Nađite prostor koji odgovara broju gostiju. Idealno je da prostor bude ravnomerno popunjen jer kao što nije poželjno da se gosti gužvaju, podjednako je nepoželjno da odzvanjaju čaše među polupraznim zidovima jer takav ambijent odaje utisak propale zabave.

Posluženje

Veoma je bitno da pazite da li događaj uključuje regularan obrok, te su vam potrebni stolovi za sedenje ili je u pitanju koktel druženje sa pass around keteringom, te je dovoljno da postavite samo barske stolove. Ukoliko posedujete posluženje u vidu obroka to je znak da morate pre ugovaranja lokala dobro promisliti raspored stolova i sedenja, jer neki prostori na prvu loptu deluju prostrano i komotno, a na kraju se ispostavi da nemaju dovoljan kapacitet za predodređen broj sedećih mesta. Takođe, uvek dobro proverite sa menađerom lokala šta je logistički podložno promenama i šta se od inventara može premeštati.

Muzika, tehnika i ozvučenje

Svaki događaj podrazumeva i neki vid muzike. Bilo da angažujete DJ-a ili imate bend svakako morate promisliti gde će oni biti stacionirani i uskladiti njihovo mesto sa ostatkom rasporeda u prostoru. Ukoliko imate DJ-a logistika je jednostavniija jer njihova oprema ne zahteva previše mesta, dok je kod benda stvar ipak malo drugačija. Svakako u oba slučaja imajte na umu činjenicu da muzika mora biti adekvatno pozicionirana u prostoru. Takođe, uvek proverite sa lokalom šta oni poseduju od tehnike i ozvučenja, gde im se nalaze priključci za struju i slične stvari. Verujemo da takvi detalji naizgled deluju kao manje bitni, ali nažalost najveće peripetije se uvek vrte oko te vrste tehnikalija. Naš predlog je da uvek tražite od DJ-a ili benda njihovu RAJDER listu tehnike i prosledite je menađeru lokala kako bi on ustanovio šta od navedenih stvari objekat već poseduje, a šta je potrebno dodatno iznajmiti.

Hrana i piće

Kada nađete savršen prostor za svoju proslavu, ketering uvek možete lako nabaviti od firmi koje se bave time, ali svakako je poželjnije i logistički jednostavnije, ukoliko i to dogovorite u okviru restorana koji već iznajmljujete. Generalno gledano veliki broj lokala ne iznamljuje prostor već samo naplaćuje piće i hranu po osobi, s toga uvek gledajte da takvu vrstu dogovora sklopite.

 

Prethodni članak
Sledeći članak

Pročitaj još

Nema komentara

Komentar