Kakav ti je desktop na računaru takav ti je i život

- Planiranje, Saveti

Јoš od školskih dana me prati mamina priča „Kakva ti je soba, takav ti je i život“. Iskreno, veoma dugo nisam to razumela. Mislim šta to znači, soba mi je baš takva kreativno nesređena jer imam mnogo obaveza koje su jelte krucijalne, životne i bitnije od uredno složenih farmerki. Nažalost, kad presabereš i oduzmeš mame uvek bivaju u pravu.

Privatni život se odražava na posao, posao se odražava na privatni život. To vam je ona uzročno posledična veza za koju ne postoji egzaktno objašnjenje poput fraze zalivaš biljku, ona raste, ali racio svakako postoji. Obzirom da mali nismo, ja sam našla zamenu za maminu filozofiju koja se zove – kakav desktop, takav život.

Zašto dektop? Postavimo to ovako. Sitnice čine život uređenim. Mikro planovi, svakodnevno završene obaveze, stavljanje stvari gde im je mesto, u svakom smislu te reči. Da li klasifikacija fajlova u datom momentu oduzima mnogo vremena? Naravno da ne, ali lakše je samo baciti folder na dektop i ostaviti za kasnije. Znamo značenje reči kasnije koja puf dok se okreneš preraste u nikad, a ekran završi kao pijačna rasprodaja, ima svega, a tebi muka da rovariš, prebiraš, pa postaneš demotivisan. Verujem da mislite u sebi, eh ma daj, sitnice su to. Nisu, zaista nisu. To je životna filozofija, nema veze sa horoskopom dal’ si devica il’ riba. Sitnice su odlika sređenih i nesređenih ljudi. Kad jednu stvar pustiš, kreću i sve ostale neprimetno da se nižu. Dobar planer sve drži pod kontrolom, od salvete do ozvučenja jer jedino tako biva uspešan u svojoj misiji.

Šta činiti?

Krenite od malih stvari. Odvojite vreme za sitnice koje vas okružuju svakog dana, održavajte svoj životni prostor sređenim jer to utiče na psihu. Psiha čoveka nije opipljiva, ali vas vozi kao sladak koktel, niste ni osetili da ste pod dejstvom alkohola, a sat vremena kasnije ste već omađijani. Isto tako funkcioniše sve ostalo, niste primetili da vam se nagomilalo suđe, ali vas puna sudopera sada čini mrzovoljnim, bilo bi lakše da ste svaku šolju posle upotrebe samo spustili u mašinu i stvorili sebi čistiji ambijent, jer onda možda uđete u kuhinju i zadovoljno sebi spremite lep obrok. Jedan izgrađen stepenik vam daje mogućnost da nadogradite i drugi, idete ka gore. Kad uđete u prljavu kuhilju nije vam do kuvanja, nije vam ni do spremanja. To vam dođe filozofija i za sve ostalo, sasvim je dovoljan ovaj jednostavan primer da shvatite suštinu. Zar ne? Deset funkcionalnih vagona čine voz sposobnim da postiže svoju punu snagu, ali kada je jedan u kvaru on usporava sve ostale. Jedan nije mnogo, ali je dovoljan da naruši celokupnu efikasnost.

Naterajte sebe da preskočite mrzovolju, uradite to namerno, jednom će postati uobičajno, a videćete kako će to polako ali sigurno uticati na vašu svakodnevicu. Bićete efikasniji, a samim tim i uspešniji na svim poljima. Ukoliko ne možete sve te perle da držite nanizane, tj u glavi, zapisujte, terajte sebe da čitate svoje mikro dnevne ciljeve, svaki dan više puta. Uradićete bar polovinu stvari, što je svakako bolje nego ništa. Držite sitnice urednim, jer mrvice hleba čas posla postanu puna činija prezli, a da to niste želeli.

Prethodni članak
Sledeći članak

Pročitaj još

Nema komentara

Komentar